header image

Koga briga, kako ti je ime?

Objavil: habetovenovice | 6.01.2012 | 1 Komentar |

Po mojem novem znanstvenem poskusu, ki sem ga naredil proti koncu lanskega leta sem ugotovil, da profesorje oziroma profesorice na testih ime dijaka sploh ne zanima. Osredotočijo se le na priimek, ki so v razredih bolj pestri, kot  imena.  Zgolj v našem razredu sta dva Klemena, dva Roberta in dve Tjaši.

Ker me je zanimalo, če profesorji preberejo ime, sem naredil sledeči poskus:  Ko smo pisali test matematike, se nisem podpisal z lastnim imenom in priimkom, kot bi pač moral, ampak sem zapisal drugo ime, a isti priimek. Cilj je bil, da me profesorica na to opozori in pove, da je opazila, da mi je bilo med testom dolgčas oz. da je moje vedenje nespremenljivo. Ampak tega ni naredila.

Da bi bil moj poskus še bolj oporečen,  sem teden dni po vrnitvi testa stopil do profesorice in jo povprašal, če je opazila, na kar sem dobil negativen odgovor. Moj poskus je bil s tem dokončno potrjen, da je uspel.

Priimki so v današnjem času bolj pomembni kot imena. Tako pač je. Saj navsezadnje ne vem, kako je bilo včasih. Razmišljam pa, da je bilo isto, glede na to, da zgodovinske osebe poimenujemo po priimkih. Če rečem: France je bil car… ali pa Johannes je “odpulu” sceno… ali pa Gaj je velik naredu, najbrž velika večina ne ve, zakaj se gre. Če pa rečem: Prešern je bil car… ali pa Kepler je “odpulu” sceno… ali pa Julij Cezar je velik naredu, pa je stvar bistveno drugačna.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Mogoče zanimivo, mogoče ne.

Odzivi

HaLo – Super…
Tudi jaz mam podobne izkušnje – sploh med klicanjem sošolcev in sošolk… :)
Lp

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije