header image

ODZIV LASTNIKA FREZE NA ČLANEK

Objavil: habetovenovice | 31.03.2012 | Brez komentarjev |

V novicah, ki so izšle 31.3.  je objavljen o predstavitvi dveh frez. Ta je bil objavljen tudi 22. marca na spletni strani KS Črni vrh in 30. marca v Idrijskih novicah. Ker se v javnosti pojavljajo napačni podatki o namebnosti Freze za kamnite površine, prilagam pojasnilo lastnika, Matjaža Zagode:

Freza je prvenstveno namenjena za obdelavo zemlje, brez oranja na kamnitih terenih. Zaradi posebne izvedbe nožev, kamenja skritega pod travno rušo ne koplje na površino, ampak ta ostane v tleh. V primeru ko je kamnita površina vseeno preorana, ter skale obrnjene na površino brazde, je freza neučinkovita, v najboljšem primeru le delno učinkovita, poveča se tudi možnost lomov nožev. Na njivskih površinah, brez skal, omejitev ni, dela se lahko na preorani ali nepreorani njivi.  Primerjava drobilca kamenja, kot ga ima Petrič, ter freze za kamnite površine, ni in ne sme biti kot dva konkurenčna stroja, ampak stroja ki se dopolnjujeta. Kjer je več zemlje kot kamenja je primernejša freza za kamnite površine, ter kjer je več kamenja kot zemlje je primernejši drobilec kamenja kot ga ima Petrič.

V opisu stroja ter hitrosti dela so napačni podatki in sicer: Petrič dela do 1900m2/h ne pa 1900m/h. Jaz delam s hitrostjo od 3500m2/h do 9400m2/h,  hitrost je odvisna od zahtevnosti terena ter globine. Delovna širina freze je 235cm, max. globina 20cm, minimalna moč motorja pa je 100KM.  Za Petričeve in moje podatke o storilnosti na uro velja, da ne upoštevajo prekrivanja v prehodih, ter časa potrebnega za obračanje traktorja.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: O Habetovih novicah, Zadloške novice

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Kategorije