header image

Ivan Rudolf – hranitelj zgodovine

Objavil: habetovenovice | 7.07.2014 | Brez komentarjev |

V nedeljo, 6. julija je bilo na Črnovrškem placu pestro; spominjali smo se časov prve svetovne vojne, ki je potekala tudi na Črnovrškem, v zaledju soške fronte. Osrednji dogodek je bila predstavitev zbornika urednika in raziskovalca, domačina Ivana Rudolfa. Televizija Zadlog že pripravlja prispevek, za danes pa si lahko preberete, kdo sploh je Ivan Rudolf.

Ivan Rudolf

Ivan Rudolf

Ivan je raziskovanje prve svetovne vojne začel v želji, da bi našel kraj, kjer je bil ranjen njegov oče in kraj, kjer je padel prvi mož njegove mame. Tudi ure, ki jih je preživel v šolskih klopeh pri pouku zgodovine mu niso bile dovolj, da bi mu razodele skrivnosti prve svetovne vojne.

13. septembra 2008 je v svojem domu otvoril muzej, ki iz leta v leto postaja večji in bolj pregleden. Lansko leto ga je ponovno preuredil in mu dal večjo in preglednejšo obliko. Ivan skorajda vsakodnevno manj ohranjene eksponate menja z bolje ohranjenimi. V njegovi zbirki lahko najdemo čelade, bajonete, značke, prenosni oltar, puške in druge ostanke orožij, ki jih je našel tudi v naših krajih, saj je bil tudi Črnem Vrhu zaledje soške fronte. Če mu kakšen kos puške manjka, pa ga kupi iz Francije, Italije, Rusije– le tako se zbirka veča. Številka eksponatov se giblje čez 2000.

Avtorji nove knjige, ki govori o razmerah v prvi svetovni vojni na Črnovrškem.

Avtorji nove knjige, ki govori o razmerah v prvi svetovni vojni na Črnovrškem.

Lani je zbiratelja vojnih predmetov zaznamovalo raziskovanje Felbanove poti; to je poti iz Godoviča v Črni Vrh in naprej do Zadloga. Na to temo je bil konec leta predstavljen film, ki brez njega nikakor ne bi ugledal luči sveta. Preteklo nedeljo je štirimi sodelavci, ljubitelji zgodovine, pripravil predstavitev zbornika, ki so ga pripravili ob obletnici prve svetovne vojne.

Ivan Rudolf je človek, ki pomembno vpliva na ohranjanje zgodovine v naših krajih.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Zadloške novice

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije