header image

ZGODOVINA TRNOVSKEGA MARATONA

Objavil: habetovenovice | 6.02.2015 | Brez komentarjev |

V sedemdestih letih, nekako v času največjega zagona športne rekreacije pri nas, je na črnovrški planoti nad Idrijo zaživel Trnovski smučarski maraton. Organizatorji so maraton pripravljali vse do leta 1988, ko je maraton nekako »vtonil« v pozabo oziroma je organizacija zamrla, vse do nedavnega, ko je padla odločitev, da se zopet pripravi maraton na črnovrški planoti.

Za izreden razmah množičnega športa v sedemdesetih so bile tedaj zaslužne predvsem takratne gonilne sile športne rekreacije, denimo Stane Urek, Tone Fornezzi Tof, Mito Trefalt in gotovo še kdo, ideja za prvo množično prireditev v teku na smučeh pa je nastala v hotelu Bor v Črnem Vrhu nad Idrijo. Sešli so se direktor hotela Lucijan Pelicon, smučarskotekaški strokovnjak Janez Pavčič, predstavnik takratne vojske Miloš Rutar in Tof, ki je prireditvi dal tudi ime trnov-, kot simbol trpljenja, -ski, kot smučarski in trnovski za Trnovski gozd. Maraton so pripravili leta 1974, takrat le v klasični tehniki, kajti drsalni korak še ni bil razvit, največji odziv smučarjev tekačev pa so zabeležili sedem let kasneje, 8. februarja leta 1980, ko se je maratona udeležilo rekordnih 3500 in še nekaj več tekmovalcev. Toliko tekačev ni bilo na nobeni sorodni tekmi v Sloveniji (Bloški teki, Duplje, Cerklje, Pokluški maraton, Tek treh dežel …). Predvsem zaradi pomanjkanja snega so organizacijo maratona v poznih osemdesetih letih opustili.
Zadnje, s snegom veliko bogatejše zime, pa so na bele poljane spet privabile številne rekreativne in ostale športne navdušence.

14. Trnovski maraton leta 2006. Foto: Roman Rupnik

14. Trnovski maraton leta 2006. Foto: Roman Rupnik

Zato so se v Športnem društvu Trnovski maraton leta 2006 odločili, da organizirajo štirinajsti Trnovski maraton. Za organizacijo prireditve je tako ali drugače skrbela celotna črnovrška planota, finančni del organizacije pa bodo pomagali pokriti številni pokrovitelji. Leta 2010 je potekal 15. Trnovski maraton, leta 2012 ga je »odpihnil veter«, 16. Trnovski maraton je bil leta 2013, 17. pa bo letos, 15. februarja. Lani ga ni bilo zaradi žledoloma. Leta 2013 je bila ustanovljena Zveza društev Črni Vrh, ki skrbi za organizacijo tega športnega dogodka.

Viri: www.idrija.ws, spletna stran KS Črni Vrh, TV Zadlog

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Društvo TRMA, Zadloške novice

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije