header image

FILMSKA PRODUKCIJA

LETOS, KO SE PIŠE LETO 2016, BOMO PRIPRAVILI 5. FILMSKI VEČER.

Na njem pa bomo predstavili 3 kratkometražne (10 min-15 min) filme, ki nosijo naslov Vžigalnik, Cimri in Tudi pravljice niso več to, kar so bile.

Poleg tega pa pripravljamo tudi nastop v živo, pregled 5 letnega dela, nagradno vprašanje… Točno takrat bodo na nebu zvezdni utrinki, katerim bomo namenili tudi svoj košček prireditve.

Označite si na koledarju: 12. avgust 2016 ob 20.09 v Zadlogu! :)

V LETU 2015 SMO SE PRVIČ PREIZKUSILI V KOMEDIJI!

11. septembra na filmski večer prihaja Rdeča kapica!

Članek je napisal Andraž Corn, ki ima vlogo Janka (brata od Metke).

Tudi letos smo se v Zadlogu zbrali igralci iz vseh koncev Slovenije, da bi se, po treh letih drame, letos prvič preizkusili v filmski komediji! Film, za katerega so scenarij napisali Jure Logar, Miha Colja in Kristina Colja nosi naslov Rdeča kapica. Je mešanica treh, nam že poznanih zgodb o Petru Panu, Janku in Metki ter seveda Rdeči kapici. Snemali smo ga 2 vikenda, za zdaj pa naj vam povem, se je dogajalo na prvem snemalnem vikendu.

Pri sedmih palčkih, doma.

Pri sedmih palčkih, doma.

Nekateri so se pri režiserjevi hiši zbrali že v petek, da so se lahko začeli vneto pripravljati na film, a ker mene ni bilo med njimi, ne bom ugibal do katerega poglavja so prišli. Sam sem na sceno prišel v soboto zjutraj, ko je avto, poln petih ljudi, vdrl na zajtrk, ki se je godil pred Habetovo hišo, v kateri prebiva tudi režiser Lovrenc Habe. Vitamini, minerali, sladkor in sol. Zajtrk pojeden. »Odrinimo na prvo prizorišče!«

Prvo snemalno prizorišče je bila zapuščena enosobna hišica, sredi jase v Črnem Vrhu. S puncami sem nabral nekaj vej, ki so služile za kres Petra Pana, medtem ko so tehnični ljudje pod vodstvom Matica Slemiča postavljali kamere in preverjali zvok na svojih napravah. Na tisti jasi smo si morali dati igralskega duška prvi trije igralci, Peter Pan, Metka in jaz, Janko. Dušek je bil tako močan, da sem na rokah dobil nekaj prask od udarjanja v steno (v tem prizoru Janko ni mogel sprejeti izgube Rdeče kapice) in izgubil svoj prastari telefon v neki prastari luknji v hiši. Druga dva igralca sta igrala odlično.

V zakulisju...

V zakulisju...

Vsi, tudi tiste punce, ki so morale med snemanjem gledati v zrak, ker se še niso smele preleviti v palčke, smo skočili nazaj v avte in se vrnili domov, kjer nas je pričakalo kosilo. In po njemu? Zame en dooolg počitek na viseči mreži. Drugi zagnani igralci pa so dejansko odigrali in posneli nekaj prizorov. Tu so prišli na sceno babica Rdeče kapice, Volk ter palčki. Sam nisem spremljal snemanja, ker sem zasluženo drnohal (kosilo je bilo potrebno pravilno prebaviti), a slišal sem, da so se igralci resnično odrezali in da so posneli nekaj res dobrih prizorov. Bomo videli na premieri!
Zatem se je snemal prizor kjer sem jaz, Janko, našel mrtvo Rdečo kapico, nakar me je na tla sklatil palček. Sledi boj naših junakov s še drugimi palčki. Snemanje je bilo tako zabavno, da je moral Lovrenc prvič poostriti glas, da nam je umiril smehe. Smejati se je zabavno, a če želiš nekaj posneti moraš ostati profesionalen. Sledila je večerja. Mislim, da je takrat enkrat Neža, naš palček, uspela prvič ujeti in dvigniti kokoš visoko nad seboj, tako kot v filmu Levji kralj. Ja, takoj za njo sem to naredil tudi jaz. Ponosen sem, da sem prvič v življenju držal kokoš, visoko v zraku in si mislil: »Jaz sem tisti, ki ima jajca!« (Saj veste… Zaradi kokoši.) Razen tega smo v prostem času delali tudi bolj vsakdanje stvari, kot je rolkanje, igranje z žogo, skakanje s pogo palico in seveda, več poležavanja v viseči mreži. Tisti vikend se ta stvar ni ohladila.

Skupinski selfie pri kosilu.

Skupinski selfie pri kosilu.

Po večerji se je prižgal kres. Odšli smo v bližnjo gmajno in zagorel je res veličasten ogenj. Ognjene iskrice so prhotale visoko v zrak. Tam smo posneli zadnji prizor v filmu. Prav vsi igralci smo bili zbrani. Tako se je zaključil prvi snemalni dan. Vsaj glede snemanja. Potem smo odprli vrečko bobi palčk in plastenko jabolčnega soka in se pogovarjali ob ognju, dokler ni bilo več hrane, iskric in besed.

Na videz prijazna in prijetna mama. Kaj pa v resnici?

Na videz prijazna in prijetna mama. Kaj pa v resnici?

Naslednji dan. Zbudila me je Lovrenčeva budilka. Enostavno sem jo ugasnil in nama z Lovrencem pridobil še eno uro spanja. Ou-jes!! Vmes je v Habetovo rezidenco prispel Urban, bivši srednješolski sošolec in vsakoletni spremljevalec snemanja filmov. Lovrenčev brat mu je skuhal nadvse okusno kavo, tako da ni bil preveč jezen, da, od snemalne ekipe, v hiši ni še nihče vstal. Bil je čas za prvi prizor nedelje. V tem prizoru se je snemalo jutro po zabavi v filmu. Mama Janka in Metke je našla hišo v razsulu, sin in hčer pa sta bila poparčkana z rdečo kapico in Petrom Panom. Vdana igralka Anja Stare, ki je rekla, da se je dolgo pripravljala za svojo vlogo, je dala vse od sebe in se odlično izkazala v vlogi jezne matere. Drla se je pred sobo, kjer smo vsi liki spali, drla se je v sobi in drla se je v naslednjem prizoru, kjer sva ji z Metko pripravila zajtrk, a naju je spregledala in se… Začela dreti. Čestitamo Anji Stare, za njeno avtentično gorenjsko ognjevitost.

Po notranjih prizorih smo se prestavili ven, nedaleč od Habetove hiše. Tam so se na poti Janko, Metka, Peter Pan zaleteli v palčke in pričel se je vik in krik. Med liki seveda. Ta prizor je bilo zaradi zahtevnosti usklajenosti potrebno posneti malo večkrat, nakar nam je pobegnil Štefan, znan kot Peter Pan, hiteč v svojo službo v Ljubljani, kjer je odličen bartender/natakar/sladoledar v novem lokalu Špica. Priporočam!
Kosilo, kaj bi mi brez tebe. (Najbrž sem potem hitro smuknil na visečo mrežo, če se kaj dobro poznam.) Po kosilo nas je, Nežo (palčico), nekaj drugih igralcev ter mene, Lovro poslal na rezidenco, domačijo lanskega igralca Mitje Rupnika. Tja nas je odpeljal in pustil, kot brodolomce na zapuščenem otoku. Za nalogo smo imeli postaviti sceno za naslednji prizor, t. j. uvodna zabava. Sprostili smo našo domišljijo in nekaj postavili. To smo naredili pretežno hitro. In potem smo čakali. Lačni. Zato sem rekel, da smo bili kot brodolomci. (Haha!) Veste kaj je bilo najbolj zabavno? Ko je celotna ekipa kočno prišla na sceno (slišali smo, da so imeli doma kremno rezino, »kako luškano«…) nam je tehnični oddelek povedal, da je snemanje tam skoraj nemogoče zaradi raznih pogojev (svetloba, zorni kot itd.). Celotno sceno smo morali pospraviti in se vrniti h Habetovi rezidenci. »Kako zabavno!« Ampak je res bilo, brez sarkazma. Kajti, na podstrešju Habetove rezidence nam je uspelo pričarati čudovito ‘party sceno’ v praktično ničnem času in snemanje se je lahko začelo. Zelo zabavno snemanje, če smem reči! Igrati smo morali namreč, da smo na zabavi, kar pa ob glasni glasbi, pravi hrani in pijači, ni bilo prav nič težko. Janko je splezal na lestev in zavpil: »Ej folk… Zabava se lohk začneee!!«, in res se je. To je bil zadnji kader tistega snemalnega vikenda.

Skupinska fotografija med zabavo.

Skupinska fotografija med zabavo.

Snemalna ekipa se je tako začela počasi razdruževati domov, na vse konce Slovenije. Od Lendave, pa do Ajdovščine. Na tem mestu ne smem pozabiti omeniti tudi vztrajne »klaparke« in make up artistke Klare in vseh, ki so skrbeli za ton in svetlobo. Oja, teh je bilo v prvem vikendu kar precej.

Snemalni vikend je bil zabaven in nekaj posebnega, kot je vsako leto, a ga še ni čisto konec. Preostale neposnete prizore snemamo še v začetku avgusta in takrat bomo resnično lahko rekli, da smo posneli film! Ups, še montaža. V glavnem, mi smo posneli film.

DRUŠTVO ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ ZADLOGA IN TELEVIZIJA ZADLOG VAS VABITA NA FILMSKO KOMEDIJO Z NASLOVOM: RDEČA KAPICA!

PROJEKCIJA NOVEGA IGRANEGA MLADINSKEGA FILMA BO V ZADLOGU PRI BIZARJU V PETEK, 11. 9. 2015 OB 20:08, V PRIMERU SLABEGA VREMENA PA V  DVORANI KUD SLOGE ČRNI VRH.
V glavnih vlogah: Valentina Rupnik, Štefan Habe, Janez Rupnik, Asta Brumen, Andraž Corn, Anja Stare​, Manca Jereb​
Scenarij: Jure Logar, Kristina Colja, Miha Colja
Režija: Lovrenc Habe
Snemanje: Matic Slemič
Produkcija: TV Zadlog in društvo TRMA
Koprodukcija: Socialna akademija
Plakat Rdeče kapice je objavljen tudi na tem spletnem naslovu.

Napovednik rdeče kapica najdete tukaj.

YouTube slika preogleda

LETO 2014

Spoštovani in cenjeni, predstavljamo vam film Matkova Tina, ki je nastal v produkciji Televizije Zadlog in društva TRMA, Zadlog. Film smo letos poleti posneli na Črnovrškem ter na lokacijah, kjer je pred 301 letom Matkova Tina, po noveli Ivana Preglja,  dejansko hodila; to je od Tolmina do Gorice.  Prijeten ogled vam želimo! Film si lahko pogledate TUKAJ. Leta 2014 smo posneli tudi zadnji del vojnih filmov: Vojni film 4 – Življenje je borba, Priporočamo, da si pred ogledom filma ogledate napoved: kaj se je dogajalo v prejšnjih delih. Film: ŽIVLJENJE JE BORBA si  lahko ogledate TUKAJ!

Plakatek za ponovitev premiere.

Plakatek za ponovitev premiere.

POSNETEK RTV SLO IZ PREMIERE ČRNE ORHIDEJE IZ LETA 2013 NAJDETE TUKAJ. (od 7:20 naprej)

Letošnji plakat za PONOVITEV PREMIERE

Letošnji plakat za PONOVITEV PREMIERE

SNEMANJE VOJNEGA FILMA 4 – ŽIVLJENJE JE BORBA

V začetku maja smo v Zadlogu, Solkanu in Črnemu Vrhu snemali zadnji del Vojnega filma; Vojni film 4 – Življenje je borba. Več o tem najdete tukaj. Premiero načrtujemo konec avgusta v Zadlogu, skupaj z filmom MATKOVA TINA. Snemanje le te načrtujemo sredi julija.

Z igranjem glavne vloge je tokrat režiserja izjemno presenetil Štefan, ki je imel več ur inštrukcij z šolanim igralcem.

Z igranjem glavne vloge je tokrat režiserja izjemno presenetil Štefan, ki je imel več ur inštrukcij z šolanim igralcem.

Snemanje na pašniku.

Snemanje na pašniku.

Snemanje je potekalo 3 dni; od petka popoldne do nedeljskega popoldneva. Igralci so prišli iz dolenjskega, idrijskega, cerkljanskega, štajerskega in gorenjskega konca. Kar nekaj je bilo tudi domačinov.

2 kameri, mikrofon, odbojniki,... se vračajo skupaj z igralci na zadnji dan snemanja

2 kameri, mikrofon, odbojniki,... se vračajo skupaj z igralci na zadnji dan snemanja

PLAN DELA LETA 2014

Tudi v letu 2014 ne bomo počivali; le zakaj bi, saj se je naše delo šele dobro začelo.

Konec februarja ali marca v Črnem Vrhu načrtujemo delavnico z znano slovensko igralko, kjer se bomo podrobneje seznanili o igranju v filmu. Ob ugodnem vremenu nas aprila čaka ponovno snemanje Vojnega filma 1, saj tistega, ki je bil posnet leta 2011 zaradi slabe kakovosti nemogoče objaviti na spletu. Snemanje nas čaka v deželi pod Krimom.

Med prvomajskimi počitnicami nas čaka Vojni film 4 – Življenje je borba. Nadaljevanje Črne orhideje nas čaka v Črnem Vrhu in Zadlogu. Julija nas čaka glavni projekt – snemanje Pregljeve Matkove Tine. Snemanje bo potekalo na poteh med Gorico in Tolminom ter v Zadlogu. V četrtek 21. avgusta, če bo vse po načrtih bo premiera filma, tako kot lansko leto, ali predlanskim.

Konec avgusta ali v začetku septembra nas na Colu čaka še snemanje drugega dela Pol druge zvezdice.

Toliko o načrtih, kolikšna bo realizacija pa je odvisno predvsem od sodelujočih. Zaradi boljše opreme in več znanja smo prepričani, bodo tudi izdelki boljši. Če želite, se nam lahko pridružite kjerkoli, v obširni produkciji. Najdete nas na facebook strani Televizija Zadlog, ali na habetove.novice@gmail.com Vabljeni!


Črna orhideja na filmskem festivalu

Vir: Idrijske novice, december 2013

Zadnji del vojnega filma

3. novembra smo začeli s snemanjem zadnjega dela Vojnega filma – Vojni film 4. Film ne bo dolg 40 minut, kot je bil 3. del, pač pa zgolj okoli 15 minut. Vojni film 4 NE BO priredba Matkove Tine, kot je bilo rečeno na premieri 3. dela, pač pa bo nadaljevanje in zaključek Črne orhideje Edvarda Kocbeka. Zgodbo Vojnega filma 4 so napisali scenaristi Urban Podgrajšek, Maruša Debeljak in Lovrenc Habe. 3 novembra smo snemali zadnji prizor filma, na Črnovrškem pokopališču. Veter je lomil marele, zato je padla odločitev, da prizor, ki smo ga snemali ravno ob nalivu, snemamo brez marel. Snemanje je trajalo uro in pol.


FILM: VOJNI FILM 3; ČRNA ORHIDEJA YouTube slika preogleda

Idrijske novice o ČRNI ORHIDEJI

RTV prispevek iz premiere

YouTube slika preogleda

SPODRSLJAJI

YouTube slika preogleda

Sodelujoči igralci in ostali

IGRALCI: JERNEJ VIDMAR – Gregor, MAJA PETROVČIČ – Katarina,  MITJA RUPNIK – Janez, ŠTEFAN HABE – Zlobni Štefan, ANKA ZAJC – Olivija, DAVID PIVK – Štefanov Brat Potocnig, KARLO RUDOLF – Mafija, stražar, Gregor, statist, SAŠO KRANJC – Mafija, statist, JURE LOGAR– Mafija, vojak, ELIZABETA HABE – Spaka, otrok groba, ANDRAŽ CORN – Figaro, statist, mafija, VESNA ŽGAVEC-Tina, mafija, URBAN PODGRAJŠEK –Vojak, ASTA BRUMEN-Vojak, MATEJ KASTELIC –Vojak, DEJAN FELC –Vojak, JOHAN HABE- Palček, statist, DAMJAN LAMPE – Sv. Peter, ANGELA HABE – statist, otrok groba, angel, TEJA PAJK – vojak, MIHA COLJA-vojak, EMILIJA VIDA- vojak, NEŽA POTOČNIK-vojak, MANCA SERŽENTA-statist, EVA PREGELJ – statist, DARJAN KACIN zdravnik, statist, KARMEN PIVK – angel, SANJA KRANJC – statist.

REŽIJA: Lovrenc Habe

ASISTENT REŽIJE: Urban Podgrajšek

GLASBA: Marjan Rijavec, Imset, Marta Habe

SNEMANJE IN MONTAŽA: Lovrenc Habe

ZAKULIJSKO DOGAJANJE – MAKING OFF: Patricija Bizjak, Emilija Vida, Andraž Corn, Sanja Kranjc

MAKE UP in FRIZURE: Eva Pregelj, Teja Pajk

KOSTUMI: Ivan Rudolf, družina Habe, župnija Črni Vrh, dom za starejše občane Bor Črni Vrh, družina Pr’Zajc.

ZAHVALJUJEMO SE: Tatjana Fajdiga, PGD Črni Vrh, Zdravstveni dom Žiri, Dom za starejše občane Bor Črni vrh, Aeroklub Jospip Križaj Ajdovščina – pilot Vojko, Župnija Črni Vrh, Društvo za trajnostni razvoj Zadloga, TRMA,  Idrijske novice, Spletna stran KS Črni Vrh, Družina Jelenc, Družina Pr’Bizarju, Družina Pr’Hermanu, Družina Habe, Družina Pivk, Anka Voglar, Rozalija Pirc, Sanja Kranjc, Darjan Kacin, Ciril Habe, Lidija Habe, Urban Podgrajšek, Silva Rupnik, Marjetka Rupnik, Rajko Govekar, Jošt Rupnik, Bernarda Habe, Franc Habe, Ema Habe, Jana Batič, Simon Pivk, Patricija Bizjak, Adriana Pregelj.

POSEBNO SE ZAHVALJUJEMO ŠE: Gostilna Metka Črni Vrh, Vojni muzej Črni Vrh, Studio mR – Marijan Rijavec Vrhnika, Ydria Motors, občina Idrija.

PRODUKCIJA: Zadloška televizija, KUD Sloga Črni Vrh, Habetove novice

Zadlog, avgust 2013

Zanimivosti s snemanja Črne orhideje

Zgodba o poročni obleki

Bila je nedelja,14. julija, ura: 4 in 30 minut. Po posnetem jutranjem prizoru v Zadlogu smo odhiteli v Žagolič pri Colu. Še preden  pa smo posneli prvi jutranji prizor sem glavni ženski vlogi – Maji podal poročno obleko… vsaj tako sem mislil.

V Žagoliču pri drevesu sem Maji rekel, naj se ne boji za obleko, saj smo jo vendar dobili z namenom, da jo lahko povsem uničimo. Kljub temu je pazila, kam se je usedla, a na koncu so vendarle nastali madeži trave, zemlje in šmira. Ampak koga briga, saj jo lahko vendarle uničimo!

Po končanem snemanju pridemo domov, vsi igralci so spali ali pa počivali… Zgodnje vstajanje pač naredi svoje!  Ko so me zagledali so že vstajali, a sem jih miril, naj le še počivajo, saj smo prizore,  ki so bili napisani v dispoziciji (urniku) že posneli dan prej.

Vstopim v kuhinjo, takrat pa mami panično ugotovi, da nisem vzel prave poročne obleke! »Doma smo očitno imeli dve«, sem pomislil in kmalu ugotovil, da sem vzel napačno  – še več: obleka sploh ni naša… in še obhajilna je! O paniki in prelaganju odgovornosti  v nadaljevanju raje nebi, lahko pa povem, da je obleka seveda končala  v čistilnici.

Kje je Maja ali Maja je zasedena!

Bil je ponedeljek, 12. avgust, ura: 3 in 56 minut.  Od doma sem se z brnečim cliom (dan prej sem po spletu naključij preluknjal auspuh) odpravil nekaj po 3 uri. Sprva sem se peljal do klančarja v Zadlogu. Tam mi je igralec David povedal, da me je slišal že, ko sem z avtom naredil nekaj metrov (tako  lahko veste, da je avto precej brnel…). Sledil je odhod na Col po igralca Jerneja in pred Plužnjami, kjer smo pobrali igralko Anko smo pobrali še Majo v Zali pri Idriji. Tukaj pa se je moja geografija končala.

Pred tistim iskanjem sem mislil, da je v Zali 5 hiš: dve od oglasne deske naprej gor v klanec, dve na desni strani, če se peljemo proti Idriji in ena na levi. Vse hiše so dobro vidne. Dan prej sem se pogovarjal  z Majo, ki mi je rekla, da živi v hiši – po klancu navzgor. »Vse mi je jasno«, sem si mislil.

Tedaj s cliotom, ki je brnel kot mogočen športni avtomobil, zapeljemo po klancu navzgor in ker ni bili nobene prižgane luči peljemo še naprej, dokler ne pridemo do peskokopa in slabe ceste. Tam smo obrnili in odšli počakati pred hišo. Čakamo minuto ali dve, ko nas iz balkona pozdravi moški.  Na vprašanje: Kaj delamo tu?, smo mu odgovorili, da čakamo Majo. Ker ni vedel , katero Majo mislimo, smo mu izdali še priimek. Gospod je takoj opozoril in posvaril, da je Maja zasedena. Rahlo zmedeni smo mu rekli, da jo rabimo za snemanje filma in prav za nič drugega.

Gospod se je pozanimal še za naslov filma in kraj snemanja, potem pa le izdal skrivnosten kraj prebivališča naše igralke. Takrat sem spoznal še eno pot, ki vodi do civilizacije v Zali.

Rdeč šal

Po scenariju smo za vsak prizor skrbno napisali, katere rekvizite rabimo. Če pa se vsi rekviziti ne pospravijo na svoje mesto, nastanejo težave.

Tako je bilo tudi z rdečim šalom. V vikendu snemanja sredi julija smo ga imeli v šotoru, koristil je pri kar nekaj prizorih. Kam je odšel po tem vikendu snemanja ni jasno, vemo pa, da smo imeli težave pri iskanju šala, ko smo se odpravljali na Mangart.

Istega šala nismo našli, zato sem vsem štirim igralcem napisal, naj s seboj prinesejo rdeč šal.  Nekateri so ga, drugi ne. Ubistvu je na Mangartu bil le en šal,… ki pa ni bil šal ampak nekakšen tropski okrasek za čez glavo (to ime sem si sam izmislil). Takrat ni ostalo drugega, kot da smo vzeli našo domačo rdečo brisačo. Ste to opazili? :)

Spanje igralcev

Od ljudi, ki se zanimajo za potek snemanja filma, velikokrat dobim vprašanje: Kje pa so vsi spali?

Pravzaprav ni bilo kakšnega velikega dela s tem – kapacitete naše hiše so k sreči kar velike. Sestra Bernarda, ki je hotela priti prespati domov, je ostala v Ljubljani, tako smo dobili sobo za 3 ljudi. Drugo sobo, ki ni skoraj nikoli v uporabi, sem s pomočjo mlajših bratov in sester pospravil nekaj dni pred prihodom igralcev; tako smo dobili sobo za 4 ljudi. V dnevni sobi pa so na peči ležali trije, na kavču 2 in na tleh 2. Toliko jih je prespalo pri nas, ostali

pa so odšli spat domov. Če bi bila sila, je prostora za 2 še v moji sobi (preverjeno!), kljub temu da ni prav velika, za 3 pa bi zagotovo še dobili plac na hodniku, ali pa celo v kuhinji. In ne pozabite- spat smo šli kasneje, kot domorodci v hiši, pa tudi zbudili smo se dosti prej.

»Še dobro, da od domačih nobeden ne komplicira«, lahko zaključim ob koncu.


Betka rešila prizor

Tri dni pred začetkom snemanja glavnine filma si je Betka, ki je že v Vojnem filmu 2 igrala Spako, porezala prste do te mere, da je dobila mavec  in ruto, ki ji je omogočala, da je roka mirovala na njej.


Ne spomnim se, kdo se je kar naenkrat spolnil na Betkino ruto… Še dobro, da je bila Betka pri snemanju tega prizora prisotna in da je bila v mavcu!  :)
Kot ste lahko videli, ji roka skozi snemanje in prav veliko mirovala, kljub temu, da smo scenarij prilagodili na to. Ona je pač aktivna punčka. Pri snemanju zadnjega prizora pri drevesu na Žagoliču pa smo ugotovili, da nimamo rute, s katero je Kocbek v svoji zgodbi hotel Katarini zavezati oči. Tedaj je nastal problem, kjer rešitve z lepa nismo našli.

Ponovitev premiere

V nedeljo, 8. septembra je ponovitev premiere doživel Vojni film 3 – Črna orhideja. V Dvorani KUD Sloge v Črnem vrhu so se zbrali domačini in ljudje iz bližnje okolice – predvsem tisti, ki si premiere niso mogli ogledati v Zadlogu, pod zvezdami. 50 ljudi je zgodbo napeto spremljalo, po njej pa jih je režiser povabil k sodelovanju zadnjega dela Vojnega filma. V pomoč mu bodo prišli, ko se bodo snemali masivni posnetki. Prav tako režiser vabi tudi vas, da sodelujete pri prizorih, kjer se bo potrebovala masa ljudi. Kdaj, kje in kako – pa boste zagotovo pravočasno obveščeni.

Zadovoljno občinstvo, zadovolji igralci, zadovoljen režiser

ADLOG, 23. oktobra – Za Majo Petrovčič iz Zale je bil včerajšnji večer nekaj posebnega. Na domačiji Pri Bizarju v Zadlogu je premiero doživel nov film Lovrenca Habeta – Črna orhideja, v katerem Maja igra glavno žensko vlogo, vlogo dekleta, ki jo zaradi domnevnega izdajstva partizani ustrelijo, še prej pa se med usmrtiteljem in njo splete ljubezenska zgodba. Scenarij za 40-minutni igrani film je po motivih novele Edvarda Kocbeka – Črna orhideja napisal Lovrenc Habe. Filmska ekipa je kadre za film posnela v Zadlogu, Žireh in na Mangartu.

Glavna ženska vloga - Maja Petrovčič

Glavna ženska vloga - Maja Petrovčič

Več kot 200 gledalcev pa je sinoči povsem zapolnilo dvorišče Bizarjevih v Zadlogu. Po projekciji filma kar ni zmanjkalo pohval in spodbud namenjenih mladim filmskim ustvarjalcem, ki so se skoraj v polnem številu udeležili premiere. Med gosti je bilo opaziti več uglednih javnih delavcev, organizatorji pa so posebej pozdravili Tomaža Pavšiča, ki je vrsto let prijateljeval z Edvardom Kocbekom. (Vir: Idrija.com)

Prispevek RTV Slo najdete tukaj. Od 7 min in 20 sek naprej.

Napovednik Črne orhideje

V drugem delu Vojnega filma ste lahko videli, kako se je zlobni Štefan srečal s svojci in znanci ljudi, ki jih je umoril v prvem delu filma. Slednji so ga poskušali na tisoč in en način umoriti, a nobenemu ni uspelo. Pri ubijalskih pohodih mu je pomagal tudi Štefanov brat Potocnig, ki je v začetku tretjega dela filma poiskal še 3 ljudi, ki bodo Štefanu pomagali pri morilskih pohodih. Prvič so se srečali v bolnišnici. Le zakaj?

Štefan se zave, da ga hoče ubiti še skupina ljudi, zato je nove pomoči vesel.  Vojna in morilstvo pa ni všeč Štefanovi punci Tini, ki ga prepričuje, naj preneha z napadanjem. Ko se skupina ljudi, ki hoče ubiti  zlobnega Štefana zave, da je Štefan s svojo ekipo že zelo blizu, se preseli na planino. Prav kmalu pa eden izmet skupine zagleda, kako je Štefanov Brat Potocnig skupaj z mladenko na vrhu planine. Mladenka pa je kazala proti taboru skupine. Je izdajalka?

Med mladenko in vojakom, ki jo je zagledal, pa se vname ljubezenska iskra. Bo iskra dovolj močna, da med zaljubljencema nastane plamen večne ljubezni?

VABLJENI, DA SI V ČETRTEK, 22. 8. POGLEDATE, KAJ SMO USTVARILI S POMOČJO ŠTEVILNIH DOBRIH LJUDI IN PODJETJI. VELIKO DELA JE BILO VLOŽENEGA ZATO UPAMO, DA SI BOSTE VZELI ČAS IN PRIŠLI POGLEDAT PRIREDBO EDVARDA KOCBEKA. RAZKRILI VAM BOMO TUDI, KAKO BO NASLOV ZADNJEGA DELA VOJNEGA FILMA. :)

Napovednik VOJNI FILM 3 (Črna orhideja)

YouTube slika preogleda

Snemanje na Mangartu

Dober mesec po tem, ko smo v Zadlogu posneli glavnino filma Črna Orhideja in je bilo tako večina dela že opravljenega , so štiri igralce ter režiserja čakali še zadnji, trije prizori.

Oh, spet ti jutranji prizori!

Oh, spet ti jutranji prizori!

Tokrat smo se odpravili na Mangart? Kdaj? Verjetno je že odveč poudarjati, da smo se tudi tokrat odpravili sredi noči, ob 3h. Na prizorišče snemanja smo prispeli ob šesti uri in se kljub poletnem času spopadli z ekstremno nizkimi temperaturami.

Črna orhideja

Črna orhideja

V prekrasni okolici  prebujajočega se Mangarta je zadnji dan snemanja minil z malo  začudenimi pogledi mimoidočih, sicer pa brez večjih zapletov . Ob toplih jutranjih žarkih smo se, srečni,  ker smo dokončno zaključili s snemanjem podali proti dolini.

Režiser se "matra" bit kostumograf. Mu je uspelo?

Režiser se "matra" bit kostumograf. Mu je uspelo?

Preden smo se poslovili, smo si obljubili, da če ne prej se vidimo prihodnji teden na premieri filma v Zadlogu. Pridi tudi ti, ne bo ti žal! ;)

Zapisala: Maja Petrovčič

Vikend črne orhideje – OPIS SNEMANJA GLAVNINE FILMA

Film je umetnost gibanja in predstavlja eno izmed sedmih področji umetnosti ter eno izmed najbolj razširjenih oblik zabave. Da snemanje filma ni samo zabava smo drugi konec tedna v juliju spoznali igralci ter sodelujoči pri nastajanju novega filma v Zadlogu v produkciji KUD Sloga Črni Vrh, Habetovih novic in Zadloške TV.

Vojni film 2, ki je lansko poletje doživel premiero na Špičastem Vrhu  in je pri krajanih Črnega Vrha in Zadloga dobil odličen odziv bo letos dobil naslednika. Vojni film 3- Črna orhideja je ljubezenska drama in je priredba knjižne uspešnice slovenskega avtorja Edvarda Kocbeka.

Resno ali ne?

Resno ali ne?

Preden se je v Zadlogu zbrala druščina tridesetih nadebudnih igralcev je bilo potrebno postoriti marsikaj. Prva faza snemanja filma je predprodukcija. Režiserja Lovrenc Habe in Urban Podgrajšek sta izbrala igralce, pripravila načrt za snemanje, izdelala sceno, priskrbela kostume ter masko. V četrtek popoldne sta skupaj s štirimi igralci še enkrat pregledala vse podrobnosti in rešila še zadnje dileme.

Druga faza snemanja je produkcija. Tu pa se najtežje šele prične.

V petek 12. julija ob 13. uri so se v Zadlogu začeli zbirati igralci, ki so prišli iz vseh koncev Slovenije; od Lendave do Cerknega ter od Škofje Loke pa vse tja do Kočevja. Pričeli smo z uvodnim sestankom kjer je režiser podal načrte glede snemanja, podrobneje smo pregledali scenarij ter dobili še zadnja navodila glede  nastopanja.

Po končanem sestanku smo odšli v zaselek Podgora, kjer naj bi postavili šotore.  Izkazalo se je, da ravno dobri taborniki ne bi bili, vendar smo kasneje z nekaj truda le postavili prizorišče prvih posnetih prizorov. Prvi dan smo imeli za posneti štiri prizore, kjer večinoma nastopajo statisti. Statisti imajo stranske vloge in so zaželjeni takrat, ko potrebujemo množico. Snemalni dan se je končal ob osmi uri zvečer, zvečer smo še pregledali posnetke in se odpravili spat.

Vrsta zbor!

Vrsta zbor!

Drugi snemalni dan smo pričeli ob 04.00 zjutraj. »Le kaj nam je tega treba,« smo se spraševali, ko smo se odpravljali na prizorišče snemanja. A kljub temi, mrazu in jutranji rosi smo do sedme ure zjutraj posneli vse kar je bilo potrebno. Odpravili smo se na zajtrk, nato pa smo dobili naslednja navodila o poteku snemanja. Nič več lačni in nič več zaspani smo se odpravili nazaj. Dopoldne je minil v delu, prečudoviti naravi ter spoznavanju še preostalih igralcev.

Zopet lačni smo se odpravili na kosilo, za nagrado, ker smo bili dopoldne preveč pridni pa smo imeli do 4h popoldne prosti čas. Nekateri so ga izkoristili za spanec, drugi za sprehod na Špičasti Vrh, tretji so pregledali posnetke, četrti pa klepetali v družbi prijateljev. Ko smo se ob štirih zopet vsi zbrali pa nas je presenetilo grmenje in dež. Vsi smo po tiho upali, da bomo lahko nadaljevali s snemanjem in po krajšem nalivu se je naša želja le uresničila.

Čisto spočiti smo v trenutku posneli še zadnja dva, večerna prizora. Drugi večer smo si popestrili z kresom, manjkali pa niso niti čevapčiči, hrenovke in izbrana zelenjava za vegetarijanske duše.

Dejstvo, da vstajamo pred petelinom smo sprejeli, a kaj ko je bil pogled na uro še vedno preveč grozen. Naslednji dan smo zopet vstali ob 4h, nekateri zaradi frizure in maske še celo prej, vse samo, da ne bi ovirali poteka filma. Medtem, ko smo se igralci po polžje odpravljali na prizorišče snemanja, sta bila režiserja vsa v skrbeh, da se ja ne bi prej prikazalo sonce ter tako uničilo posnetka. Jutranji mraz nas je kaj kmalu prebudil in tudi pogled na vzhajajoče sonce nam je polepšal dan, saj tega pač ne vidimo vsak dan.

Večerni prizor

Večerni prizor

Oh, kako lepo je bilo po dveh urah slišati, da lahko gremo nazaj spat, a ni vseh doletela enaka usoda. Nekateri smo se odpravili v Žagolič pri Colu, kjer naj bi po režiserjevih besedah rastlo najlepše drevo na svetu. In tu naj bi bil posnet zadnji, 24. prizor. Oblečeni v oblačila, v katerih naj bi nastopali, smo se odpeljali k najlepšemu drevesu in obenem upali, da nas ne bi nihče videl. Lokacija je bila res prečudovita, travnik in na sredi to najlepše drevo. Ob prijetnih jutranjih žarkih in toplem vetru smo opravili še zadnjo nalogo, ki nam je bila podana.

Ob vrnitvi v Zadlog, smo opazili stranske učinke jutranjega vstajanja saj so vsi spali, le Urban je kot vedno odlično opravljal delo režiserja. Po počitku smo zopet oblekli svoja igralska oblačila, saj je sledilo še skupinsko fotografiranje, po kosilu pa smo še enkrat ponavljali slabša posneta prizora. Naše delo se je tako končalo in ležanje v senci je odprlo debato, da snemanje filma le ni mačji kašelj. Najtežje je bilo jutranje vstajanje pa ostati resen in zbran med snemanjem. Pa  večkratno tudi do desetkratno ponavljanje istega kadra je bilo utrujajoče. Smo se pa vsi strinjali, da je snemanje potekalo v lepi okolici, sproščenem vzdušju, režiser je odlično poskrbel za vse potrebne rekvizite, veliko novega smo se naučili, ter marsikdo je spoznal, da ima v sebi tudi malo igralske žilice. Na vprašanje, če bi še igrali v filmu pa smo seveda pritrdili.

Ko smo se igralci poslovili in odšli domov pa se je najtežje delo za režiserja šele pričelo. Film gre tako v postprodukcijo, kjer je potrebno vse posnetke pregledati in izbrati najboljšega. Montažer mora paziti, da je vse lepo usklajeno. V postprodukciji se k filmu doda tudi glasbo in druge zvoke. Velja omeniti, da bosta dva skladatelja napisala vsak svoj komad posebej za vojni film 3, od slovenske pevke in slovenskega banda pa je režiser že dobil dovoljenje za uporabo njihovih komadov.

Snemanje filma je potrata časa, če si ga nato nihče ne ogleda. Za to poskrbi distribucija, kjer se film oglašuje. Torej čim boljši napovednik, tem več zanimanja pri gledalcu. Življenjski ciklus filma pa se konča na platnu. In življenjski ciklus Vojnega filma 3 – Črna orhideja naj bi se končala konec avgusta v Zadlogu.

Na tem mestu se zahvaljujemo Vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri nastajanju filma in vabimo vse Vas, drage bralke in bralci, da se nam pridružite na premieri, predvidoma 22. avgusta v Zadlogu, pri Bizarju.

Zapisala: Maja Petovčič

SNEMANJE GLAVNINE FILMA

Vikend sredi julija smo posneli glavnino filma Črna Orhideja. Zdaj je jasno: v filmu bo nastopalo preko 30 odličnih igralcev iz vseh koncev Slovenije. Hvala vsem, ki ste nam pomagali izpeljati čudovit vikend v Zadlogu. Vstajali smo ob 4, spat odšli ob polnoči. Še več informacij pa boste izvedeli prav kmalu. :)

Večerni prizori.

Večerni prizori.

Snemanje večernih prizorov v Zadlogu - Podgora.

Snemanje večernih prizorov v Zadlogu - Podgora.

Snemanje jutranjega prizora v Žagoliču

Snemanje jutranjega prizora v Žagoliču

VOJNI FILM 3; ČRNA ORHIDEJA

Vojni film 3 bo priredba književnega dela Edvarda Kocbeka: Črna orhideja. To podatek smo vam posredovali takoj potem, ko si je Vojni film 2 na youtubu ogledalo preko 1000 ljudi. :)

Vojni film 3 s podnaslovom: ČRNA ORHIDEJA

Vojni film 3 s podnaslovom: ČRNA ORHIDEJA

ZRAČNI POSNETKI

Konec aprila smo posneli dva kratka prizora iz zraka. Slika Zadloga iz zraka je objavljena tukaj. Za sodelovanje se zahvaljujem Aeroklubu Josip Križaj iz Ajdovščine in pilotu Vojku!

Prizor od spodaj, gor :)

Prizor od spodaj, gor :)

SNEMANJE V ZDRAVSTVENEM DOMU ŽIRI

Snemanje v Žireh je bilo doživeto IN ... ZABAVNO! :)

Snemanje v Žireh je bilo doživeto IN ... ZABAVNO! :)

7. aprila smo se podali v Žiri in tako zaključili z snemanjem uvodnega dela Vojnega filma 3. Kako pa bo podnaslov filma in po kateri knjižni uspešnici ga bomo posneli, pa vam bomo izdali v začetku maja, ko se bomo podali na Mangart. Na tem mestu bi se za omogočenje snemanja zahvalili Zdravstveni postaji Žiri, Urbanu Podgrajšku in Sanji Kranjc!

SNEMANJE PRVE SEKVENCE VOJNEGA FILMA 3

19. januarja smo v Zadlogu snemali del Vojnega filma 3. Ob tej priliki se zahvaljujem vsem, ki so omogočili snemanje tega dela filma: PGD Črni Vrh, župnija Črni Vrh, družina Habe, Dom upokojencev Črni Vrh in družina Pivk iz Črnega Vrha.

Zelo močni (gasilski) reflektorji so nam prišli zelo prav!


BI IGRALI V FILMU?

Bi igrali v Vojnem filmu 3? Kot statisti? Napišite na fb sporočila Habetove novice ali pa na habetove.novice@gmail.com.  Edini pogoj: Imeti morate 4-5 dni časa konec junija ali pa v enem vikendu s ponedeljkom v juliju.

VOJNI FILM 3

Zaradivelikega zanimanja in dobrih spodbud gledalcev Vojnega filma 2 že nastaja Vojni film 3, ki bo imel veliko več za povedati, saj bo nastal po priredbi knjižne uspešnice pokojnega slovenskega pisatelja. Katerega – pa naj ostane še skrivnost. Scenarij je že napisan, igralci so po večini že zapisani, čaka nas le še poletje – saj se večina zgodbe odvija poleti, na neki planini. Načrtujemo, da bo premiera filma konec avgusta v Zadlogu. Več boste seveda obveščeni.

PREDSTAVE VOJNEGA FILMA 2

Še preden je film prišel na Zadloško TV, ste si ga lahko ogledali na najvišjem “kinu” na hribu Špičastivrh 18. avgusta 2012, kjer je doživel premiero. Sledili so še ogledi v dolini-v Zadlogu pri Bizarju ter dva predvananja v Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani. Povsod je bila zelo velika udeležba.

Vojni film 2

VOJNI FILM 2

Ob petem rojstnem dnevu Habetovih novic (13.9.2012) je nastal Vojni film 2. Ogledate si ga lahko spodaj:

YouTube slika preogleda

VOJNI FILM 1

Vojni film 1 je nastal aprila 2011 in je posnet z mobitelom, kar ne omogoča dobre kvalitete in objave na spletu. Kaj se je zgodilo v vojnem filmu 1 pa je na hitro predstavljeno na začetku vojnega filma 2.

Vojni film 1

  • Share/Bookmark

Odzivi

[...] VOJNI FILM [...]

[...] VOJNI FILM [...]

[...] FILMSKA PRODUKCIJA [...]

[...] FILMSKA PRODUKCIJA [...]

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !